Classe de cuina - Parlem d'arrossos (proposat per l'Elisabeth i en Jan)

Conxeta_R_Geli_01Hi ha moltíssims tipus d’arròs, no hem d’oblidar que és el cereal més conreat i consumit al món, però tot aquest el podem classificar, segons la mida del gra, en tres: gra llarg, gra mitjà i gra curt. Segons el tipus de plat que volem cuinar, hem de tenir en compte com a mínim aquestes tres classes per triar bé, ja que això pot ser determinant per l’èxit i el resultat del plat.

Llegeix més

PLAT DEL DIA – Els llibres de cuina o la cuina dels llibres?

Conxeta_R_Geli_01Fa gairebé 700 anys, l’any 1324, un cuiner anònim va escriure el que es considera el primer llibre de cuina amb llengua catalana. Aquest llibre uneix dos mons amb un fil invisible que ens condueix a través del temps, des de l’Edat Mitjana fins avui. Què hi ha a les receptes del Sent Soví perquè hagin arribat als nostres dies? Segurament l’afany de l’autor en voler transmetre els seus coneixements culinaris i l’afany de fer perdurar els plats perquè poguessin formar part de la cultura i es convertissin en plats populars i  tradicionals:

Llegeix més

Tres de nou amb folre i esquitxos

Conxeta_R_Geli_01No sé a vosaltres, però a mi m’encanten els castells. Aquesta part de la tradició tan nostra, fa tot just tres mesos declarada Patrimoni Cultural de la Humanitat per la UNESCO, mostra de manera plàstica l’esperit i el tarannà del poble català; el resultat de l’esforç del treball en equip, la identitat que prenem quan assolim un objectiu comú, el seny i la capacitat de superació i tantes altres atribucions que ens defineixen com a poble amant i gelós de les seves tradicions. Per això ens agrada fer castells. Quan som petits els fem de sorra; també els dibuixem, sigui amb princeses o cavallers; ens agrada fer castells de naips o amb les fitxes de dòmino i qui no ha apilat els gots fins a fer un gratacel? i és que Catalunya vol dir “terra de castells”, i ho portem a la sang. Però senyors, els castells no es mengen!

Llegeix més

Classe de cuina

Conxeta_R_Geli_01Vull agrair a tots la bona acollida que ha tingut El Racó de l’Etrúria en aquests primers dies. La resposta a la idea de fer un espai Consultori, ha estat, gràcies a vosaltres, un èxit. És per això que he pensat que fóra bo desdoblar les possibilitats del Consultori, i si la resposta que necessita la vostra pregunta és massa llarga o té un interès que entenc que pot ser general, la contestaré en forma del que anomenaré Classe de Cuina. Aquestes respostes més desenvolupades les editarem quinzenalment, renovant-les de manera alternativa amb l’espai destinat al meu article d’opinió, el Plat del Dia

Llegeix més

Any nou, espai nou

Conxeta_R_Geli_01Aquest 2011 vull que comenci amb un bon regust de boca. A partir d’ara hi haurà un espai consultori dins el nostre popular mitjà digital al qual us podreu dirigir per tal de preguntar o demanar tot el que se us acudeixi al voltant del món de la gastronomia: el Racó de l’Etrúria.

El Racó de l’Etrúria pretén ser una cuina oberta a tothom. Jo intentaré, des dels seus fogons, respondre el que em pregunteu (a través dels comentaris de cada article o bé al correu electrònic de Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.), donant-vos la informació o suggeriments sobre els vostres dubtes culinaris. La idea no és fer un receptari, sinó esvair dubtes i ajudar-vos en el que pugui a cuinar i entendre millor la cuina.

Llegeix més